Umřela mi N-Gage, co dál?

Napsal dne Bře 16, 2007 na Blog | 3 komentáře

Tento týden mi odešel můj oblíbený telefon Nokia N-Gage. Informace o tom co se stalo jsou uvnitř článku. Diskuze probíha na Symbian fóru.

Zdravim me stare priznivce (tohle bude delsi, nenutim to cist vsechny icon_wink.gif).

Udalost pred par dny zpusobila, ze sem opet pisi. Uz od dob prvnich Nokia Game si hraji se Symbian telefony (3650, Ngage ..) a prave chudinka hodna Ngage z prvnich varek na svete mi pred par dny opet "chcipla". Klasika – restart po startu, nemoznost zadani cehokoliv (no-soft-reset, tuzka, vyndani mmc), tak jsem ji opet hodil do znameho servisu AskMobil (drive Celadon). S poznamkou, ze bud odesel firmware, tak az ho prehraji nebo flash, pak at mi daji vedet, jsem odesel.

Dnes jsem dostal telefonat. Tak je to psy selhani systemoveho obvodu. No zajimave, co to tak asi je. Tyhle Ngage maji vice nez jednu flashku vevnitr, takze jedna z nich mohla odejit a tyhle opravy jsou vicemene dost drahe. Takze kolik to pry bude stat. Firmware by stal 400, ale tim to nebylo. Tahle oprava prijde na krasnych 5270 korun ceskych. No pane jo. Clovek nedavno sel okolo bazaru a videl Ngage za 1500 a ted ma pred sebou 4x drazi opravu. Co s tim – nostalgie a aplikace vazane na IMEIko dosti zamrzi. Zalohy tak nejak mam na MMC, takze snad tam nekde telefonni seznam bude, ale co dal? Za tuhle informaci zaplatim jeste 300 korun, jako diagnostiku. Dokocne mi i za mirny poplatek ekologicky znici telefon. Diky nechci – baterka se bude hodit.

Aktualne tedy mam (budu mit) 1 GB MMC kartu, 4 baterky do Ngage (a 6230i and compatible) telefonu. V hlave mam vysnenou N93 za nejakych 17k a nejblize na dosah N73 (ktera dalsi den nemusi byt). Co delat? Prejit na N73? Ok, ale pak jsou mi baterky, MMC, aplikace a vse k nicemu a budu muset zacit odznova. No, zadny problem – sice jsem mel 128, 256, 512 a 1024MB MMC karty, kdy za kazdou jsem dal vice jak 2k korun. Ted nejaka malaSD karta 2GB stoji 500 – pekne. Jen kdyby ta N73 byla aspon poradny telefon. Na netu toho clovek moc nenajde – teda jo, najde: 7 strankovou recenzi MM, par uzivatelskych, neco na foru a to je tak vse. Problem je v tom, ze bych na ni prechazel z N-Gage, tak me par veci prinejmensim zaskocilo.

Tak napriklad (a tohle bych si chtel vyjasnit, nez si ji pripadne koupim – pls help):
icon_arrow.gif ma podporu Mass Storage – no, super. U N-Gage to znamena, ze vezmete jakykoliv USB kabel co je i od fotaku a pripichnete to k PC. V podstate na jedne strane takovy lichoeznicek a na druhe USB ala Flashka (A-B chcete-li). To se na jakemkoliv PC s Woknama ci Linuchem zacne tvarit jako dalsi disk (bez driveru prosim) a jede se dal. Je to mozna blbe, ale nikde jsem nenasel info o tom, ze by tohle umela i N73 resp. ze Mass Storge je tohle. Kdyz pak clovek cte ze PC Suite umi tahat soubory tam a zpet, a ze jsou aplikace co udelaji //N_73/xxx tak premyslim, jestli si porad pod pojmem "Mass Storage" predstavuju to same. Dostanu se tim na kartu nebo i do telefonu? Rychle je to stejne? Drivery nepotrebuju? Jaky kabel – no asi nejaky pop_spesl_ala_nokia co? Koncovku na USB jsem nikde na obrazkach nenasel.

icon_arrow.gif co bylo velke je male – o male SD karte jsem uz rikal. Co nabijecka – stejny problem co? Takze 4 nabijecky na 4 mistech jsou mi take nanic, ale treba kdyz si clovek k telefonu prilepi tu jejich cool redukci, tak bude moci fungovat i jinde. USB normalni teda taky nepouziji, handsfree .. to same?

icon_arrow.gif Dejme tomu ze hardware dokoupim nebo budu tahat redukce, ale co klavesnice. Co jsem mel, tak na 5110, 3310, 6210, 6310, i 3650 a na N-Gage se psalo suprove. Fakt i ta (blba) Ngage psana jednou rukou nebo 3650 mela super klavesy a psalo se rychle. Ale na 6230i a .. na tomhle? Nevim nevim. Chtel jsem to dnes otestovat. V celem Vodafone ji maji vyprodanou a clovek si ji nemuze ani vyzkouset. No jo, maketa no – tak jsem si osahal maketu, to toho vim. V O2 neco meli, ale tak nejak v plexiskle a clovek mackal tlacitka pod jinym uhlem. Moc z nich nadseny nejsem a z joystiku jakbysmet. Kdyby to bylo aspon kolecko (jako Ngage, 3650..) ale ona je to spis tecka. To bude asi dost klouzat co? Hmm hmm, k cemu mi je 3MbPix fotak, kdyz na tom nic nenapisu? Chtelo by si to nekde nazivo vyzkouset – tj. bez ocelovych lanek a plexiskel. Nastesti to neni tak hrozne jako u N70 nebo 6230i, treba to casem pujde – jo jinak, tohle zalezi taky na velikosti prstu, nehtech a podobne .. takze me neberte na slovo, je to asi fakt individualni. I kdyz treba N70 dost manazeru vraci, protoze na to nevidi a pise se jim i blbe. Pokud nekdo ma podobne zkusenosti (jako velikost prsu), rad si poslechnu nazor.

icon_arrow.gif Tot asi vse. Software si nekde najdu, o novy IMEI zkusim napsat autorum, jestli poslou nove licence na app a hry (treba mi v AskMobilu vystavi doklad "telefon s vasim IMEI je uplne v ..". Docela funny je, ze tohle mi opravovali asi 3x – stejnou zavadu. To nemaji zaruku na svoji praci? No neva (brano s humorem, ja je chapu). I ten nevyplneny zarucak s razitkem Nokie (primo z jejich centraly) je mi asi nanic. Nevadi – Ngagy byl jeden z mych nejlepsich telefonu co jsem mel. Hardware podpora MP3, USB disk kdekoliv, slysitelnost ze sluchatek pri hovoru i z koncertu z prvni rady pred xx metrovou bednou. Proste super. Ale cas jde dal a asi s nim pujdu dal taky (no, ted jsem videl posledni dil SG – jako posledni dil kterym konci 10 let SG-1, tak si trochu vpominam).

Tot vse. Treba si tu na me jeste nekdo pamatuje (a kdo ne, at se koukne na prvni pozice v seznamu clenu).
Kdyby mi nekdo objasnil Mass Storage, psani na klavesnici (a duvod proc nokia meni nabijecky, kabely, baterky, karty), byl bych rad. Fakt jsem to na foru a na MM nenasel. Treba je to naprosto trivka odpoved, ale rad bych ji slysel driv, nez utratim x-tisic za dalsi telefon. Taky me napadla drazba legendarni Xsoft Ngage (ale to by nejspis musela fungovat, stat se to driv a nesmel bych byt v CR).

Diky vsem.

3 komentáře na“Umřela mi N-Gage, co dál?”

  1. Ondra řekl:

    Ja N73 mam.Sice sem ji nechtel-chtel sem N80.Protoze ale dotovanou v O2 nemeli, vzal sem tohle. Musim ale rict, ze sem spokojenej. To massstorage opravdu tusis spravne, ale kvuli rozmerum founu to klasickou USB zastrcku nema, ale pripojuje se to kabelem, co k tomu dostanes. Ten malej konektor k napajeni ma stejnej duvod-na dolni hrane telefonu se podarilo umistit reproduktor(N73 ma 3!), datovej konektor, nabijeci konektor a slot na pametovou kartu!!!na cca 1cm…Jeden z duvodu, proc sem chtel N80 bylo rozliseni displeje.Zlistil jsem ale, ze 320×240 je vic, nez dostatecny.Displej vubec je nadhera-radost pohledet.Kvalita fotek z fotaku taky parada-to uz se da v nouzovym pripade fakt pouzit.Klavesnice je trochu pruser-je namacknuta na malym prostoru a da nakej cas se s ni naucit psat-zalezi jen na sikovnosti tvejch prstu:) Jedinej a zasadni problem vidim v absenci WiFI:((((( kterou N80 ma a proto se o ni vyplati popremejslet…Musim ale rict, ze i kdyz sem N73 nechtel, tak sem si na ni hodne rychle zvyknul a uz bych asi za N80 nemenil…mas taky moznost koupit N95, ale ta stoji nakejch 20k a je velka jako krava.Ja doporucuju N73 neni duvod se bat-srovnavat to s takovym srotem jako ne NGage snad ani nejde-fuj

  2. Falcon řekl:

    17k Kč za mobil? Za T E L E F O N? Nechápal jsem, nechápu a, chápat nebudu a ani vlastně nechci 😀
    Ale dám ti jednu radu, jestli si chceš koupit mobila za 17 litrů, nejprve doporučuju těch 17 litrů investovat do večerního kurzu na témata "nutná sebeobrana", "stav krajní nouze" a "ochrana života, zdraví a majetku" + prodloužení pravé ruky (rozuměj ruky práva 🙂 s nápisem např. Norinco M1911A1 cal.45ACP, aby sis mohl toho telefonu užívat i po intervenci typa "Hey nemáš cígo? Kolik je hodin? Hey to je můj telefon dej ho sem nebo ti rozflákám držku…"
    Svět se mění a my s ním 😀

  3. Nekde jsem tohle psal do eng. diskuze, tak treba si to nejaky "cestovatel po Google" najde. Jinak mam N73, a ehm .. radeji bych zpatky N-Gage. No ja si zvyknu. …nebo aspon preimportovat tech 374 kontaktu by pomohlo.

    ——–

    One personal note:

    I have N-Gage. It IS the greatest phone I ever have. Nice keys and writing SMS/ICQ. I win 3 pieces at NokiaGame (like 3650 a yeard before). So basicly I have it form beginning of sale to nowtime.

    I try also this application. It was nic, games was faster (K-Rally, etc) and also benchmarks show better results. So its true.

    But after 2 weeks was my N-Gage burned out. It happens 3 times (2 times before, it was able to repair, reflash, repair internal memory etc). And now – NOT. Sercives are gone, I if i want to repair it, then I should pay it.

    Liitle comparation: N-Gage from secondhand store: 1500 CZC, flash repair: 400 CZC, level II diagnostic: 300. My N-Gage has fried out (burned) one of two flash inside. Repair of this is: 5720 CZC. So almost 4x more than "new" N-Gage. No way. I dont pay such money for repair. Good byes registred app, good by games, good byt 374 contacts (no, I cant recover them, I have backup, but Oxygen for Symbian is too expensive … I mean, too much for "just" 400 contacts import). And Contact Manager (from Agora) dont support 3rd phones. Oh, btw .. I buy new N73 per 8000 CZC. And no, N-Gage was definitely better than N73. Ehm, I have 4 other Nokia phones, so .. I know what Im taling about (at my case).

    Thats .. all. So this app works. And (((MAYBE)))) it can also cause flash-burn like at my case. Its up to you. Maybe it was not by this app, but N-Gage burn at time, when … ehm simple: I dont install anything new 2 weeks before this happes. So, what it can cause? Who knows. So I have batery, xGB MMC, and for what? Totaly uncompatible with N73. Handset also for nothing, charger the same.

    — end of story —
    uff

Zanachat odpověď