Navod – jak na stahovat na mIRCu

Napsal dne Led 1, 2004 na Blog | 0 komentářů

Protoze se plno lidi pta, jak se daji stahovat soubory na IRCecku, dal jsem z par informaci a vlastnich zkusenosti dohromady takovy pekny navodek. Snad vam to po nem bude jasnejsi.

Pro ty co nevedi o co jde, tak na IRC mimo rozhovoru (coz je asi hlavni naplni IRCecka) daji take najit zajimave soubory ….

Navod by se dal rozdelit na 2 casti. Nejprve jak se na IRC pripojit a pak, jak soubory stahovat. Lerpal jsem z navodu, ktery je i u nas na foru a diky za nej patri uzivateli: S474N. Tak tady je:

  • 1) sezente si IRC klienta. Velice oblibeny je mIRC a jeho ceskou edici najdete na strance mIRC.cz. Po instalaci vyplnte Nick (prezdivku) a dalsi podobne informace.

  • 2) pripojte se na kanal. Na kazdem IRC serveru je skupina kanalu (mistnosti), vetsinou ruzneho zamereni. Vas asi bude zajimat jeden kanal, ktery se bude zamerovat na Symbiana, N-Gage hry a ruzne podobne veci. Ten je na siti serveru EFNet, takze se pripojte na nejblizsi EFNet servet. V menu je to Soubor -> Moznosti. V pripojeni vyberte IRC Servery: EFNet, a u nich nejaky pobliz (Paris) ale prakticky muzete jakykoliv EFNet: EU, UK, Demon. Potvrdte OK.

  • 3) Nyni se k serveru pripojte – Soubor -> Pripojit (nebo na tu prvni ikonku), provede se pripojeni. Dole v konzoly by se melo objevit nejake info o pripojeni. pokud se tak nedeje, mate bud neco spatne nastavene, nebo jste za firewallem 🙁 (je potreba port 6667, ale pak je zapotrebi prime spojeni, takze firewall vam bude delat velky problem). Ted se pripojte do kanalu prikazem /join #mediaplace. Tento prikaz muzete i v nastaveni hodit, aby se spoustel ihned po prihlaseni. Prikazem /list zase uvidite dalsi kanaly (je jich tam opravdu hodne). Takze dal.

  • 4) Jste nyni v kanale Mediaplace. Muzete normalne chatovat (nejspise anglicky), ale vas bude zajimat nejspise stahovani souboru. Inu, zadejte text ve tvaru @find nazev_programu. (pokud by viceslovne spojeny bylo spatne vyhledano, zkuste mezeru nahradit +kem). Vasi zpravu si v kanale preberou roboti / scripty a pokud ma u sebe clovicek v kanale takovou obdobu FTPka a soubor u sebe sdili, otevre se vam okno s vysledkem, kde se u nej soubor nachazi a jak se k nemu pripojit. Okna od techto chataru muzete i zavirat, jen nezavirejte okno s vlastnim kanalem.

  • 5) Pote co si jednoho uzivatele vyberete, ze byste od nej chteli soubor poslat, musite mu to (presneji jeho robotu) nejak rici. Jsou 2 moznosti:

    a) ziskat soubor primo (pokud to jde). Tj. robot vam napsal neco jako:

    !kev_kev WildPalm.CameraFX.zip

    Staci tento text okopirovat (mysi – staci ho proste oznacit a je zkopirovan) a pak ho vlozit jako zpravu do kanalu. Obcas si hlidejte mezery na zacatku, aby to robot spravne pobral.

    b) dalsi moznost je, kdyz obdrzite neco jako:

    Found:N-GAGENokia N-Gage – Pandemonium.zip Use the trigger:!7650Lee in the channel.

    Takze napisete to s vykricnikem = napr. !7650Lee (rika se tomu tiggen). Robot s vami navaze prime spojeni (jako primi chat, proto nekdy dela firewall problemy) a muzete si s uzivatelem vesele psat / resp. s robotem. A co mu muzete posilat? Tak jsou to staricke DOSove / Linuxove prikazy na praci s adresarem jako:

    DIR (LS) – z aktualniho adresare vam vypise soubory a adresare, ktere se zde nachazeji

    CD adresar – prechod do tohoto adresare (take jejich nazvy muzete kopirovat mysi)

    CD .. – navrat o uroven vys

    GET soubor – reknete, ze pozadovany soubor chcete.

    Ten je vam (jako i v predchozim pripade) ihned zaslan, nebo jste zarazen do fronty a soubor vam to zasle, az bude na vas rada. Nekdy se vam v konzoli objevi neco jako ze soubor nelze prijmout, protoze je ignorovan, nebo tak neco .. no proste si mate jit do menu DCC – Moznosti – DCC adresare a zde si ignoraci vypnout (je to nastaveny, aby vam lide mohli zaslat jen soubory s urcitou priponou). Take lze nastavit automaticky prijem a podobne.

    Takze jeste jednou priklad:

    Robot napise tohle:

    Found:N-GAGENokia N-Gage – Pandemonium.zip Use the trigger:!7650Lee in the channel.

    Jakmile mate navazan rozhovor primo s robotem (vykricnik….) zadate tyto prikazy:

    cd N-GAGE

    get Nokia N-Gage – Pandemonium.zip

    (pokazde muzete napsat DIR abyste videli, kde jste). Funguji i dalsi prikazy jako HELP, WHO, STATS (abyste videli, kdo s vami sosa) – obcas funguji, obcas ne.

    DCC pozadavek (na prijmuti souboru nebo i chatu) musite Prijmout a pro stahovani (pokud si jej nenastavite na automaticke) zadat cil .. ale to uz znate. Pak jen cekate, jestli vam to nespadne, jestli se uzivatel neodpoji a jestli to co stahujete je ono 🙂


    PS: Prikaz @find nazev_programu zadejte az budete v kanale #mediaplace a jine vetsinou ne, tak to nezkousejte.

    PSS: Vetsinou mate 30 vterin, nez vas uzivatel od sebe vykopne, takze pokud dlouho nic nepisete, uvidite jen DC odpojeno, a musite se pripojit znova. Proto je dobre, kdyz hledate u nekoho soubor hodit obcas DIR, aby to o vas vedelo. To vite, i jiny lidi chteji sosat.

    PSSS: Neptejte se ve foru porad, at vam to nekdo posle. Bud si to sezente, nebo kupte.

  • Zanachat odpověď